Badrumsinredning

Att inreda badrummet kräver planering

Badrumsinredning är en viktig del i badrummet. Det är ett samlingsnamn på allt från badkar och toalettstolar till de skåp och förvaringslösningar som gör badrummet funktionellt. Att inreda ett badrum är ofta ett relativt stort och kostsamt projekt. Genom att göra smarta val finns det stora pengar att spara.

Att välja inredning till ett badrum kräver planering och eftertanke. Det är kostsamt att ändra badrumsinredningen i efterhand. Ett handfat som placerats för nära duschen eller en toalett med för lite svängrum är exempel på misstag att undvika.

Välja badrumsinredning

Standardmått på badrumsinredning - så mycket utrymme behövs

Inköp av badrumsinredning sker oftast vid en renovering. Den första frågan du kommer ställas inför är vilket avstånd du behöver ha mellan toalett, handfat och eventuell dusch eller badkar. Du behöver ha ordentligt med plats för att badrummet ska vara bekvämt att röra sig i och för att du inte ska blöta ned hela golvet vid handtvätt eller efter en dusch.

  • En toalett med standardmått har ett djup på 70 cm. Utrymmet framför toaletten bör vara minst 60 cm för att ge tillräckligt med svängrum. 
  • Ett handfat med standardmått är 40 cm djupt. En tumregel är att du kommer behöva ha minst 70 cm svängrum framför handfatet och 20 cm på varje sida. 
  • För en dusch eller badkar kommer du behöva en yta på omkring 70 cm framför. En standarddusch är 90X90 cm, medan ett badkar i standardstorlek är 160X70 cm

Badrumsinredning inspiration - gör upp en skiss

Ett steg i planeringen är att göra en skiss, antingen i ett ritprogram eller för hand. Skala 1:20  är ett lämpligt format. Ta noggranna mått och rita upp var dörrar, fönster och radiatorer är placerade. Om du renoverar ett badrum är det även klokt att rita in var toalett, handfat och dusch finns i dagsläget. Det blir billigare att placera dem på samma plats istället för att dra om rören.

Du som ska inreda ett stort badrum har stora möjligheter att välja badrumsinredning och de olika möblernas placering. Ett litet badrum kräver ofta extra smarta lösningar. För att maximera ytan och samtidigt få plats med allt nödvändigt finns det en mängd lösningar som flexibla duschdörrar och små handfat. En vägghängd toalett gör det lättstädat och enkelt att komma åt även på en mindre yta.

Budget för badrumsinredning

Hur mycket inredning till ett badrum kostar beror på badrummets storlek och utformning. Det är lätt att frestas och köpa badrumsinredning billigt. Tänk dock på att badrummet ska hålla i många år, ofta lönar det sig att lägga mer av budgeten på de delar som du inte kommer vilja byta ut inom de närmsta åren, som dusch eller en toalett. 

Om du tar hjälp av en byggfirma med badrumsrenoveringen kan denna köpa in produkter till bra priser. Att hålla utkik efter badrumsinredning på rea lönar sig för det mesta om man sett ut en specifik produkt. På lyxigare badrumsinredning, som ett spabad, finns det stora summor att spara in vid reaköp.