Spabad

Vad är ett spabad?

Ett spabad kan enkelt beskrivas som en avancerad bubbelpool. Det kan användas året om. Funktionerna som spabaden erbjuder varierar beroende på modell och tillverkare, men de brukar ha inbyggda system för rening, uppvärmning och belysning. Fördelen med spabad är bland annat att de passar i vårt bistra klimat och att de tar en relativt liten plats.

Spabad

Vad krävs för installation av ett spabad utomhus?

Ett spabad ska alltid installeras på en jämn och hård yta. Spabad är relativt tunga och ytan måste klara av belastningen. Vanligt är att man väljer att ha spabadet direkt på sin uteplats så att det är lättillgängligt året runt. Det kan även byggas in i ett trädäck, så länge maskinluckan är lätt att komma åt.

Om man vill ha spabadet en bit ut på tomten på gräsmattan bör man vara medveten om att det aldrig ska placeras direkt på en gräsmatta. Om man vill placera ett spabad på gräsmattan bör man gräva cirka en decimeter och fylla med hårt packad makadam. Ovanpå bädden av makadam brukar man placera en skiva med markisolerande egenskaper.

Installationen utförs av en behörig elektriker. Då spabad är relativt små kan de fyllas med vatten från trädgårdsslangen.

Kostnad för ett spabad

Precis som när du ska bygga pool beror prisbilden för ett spabad beror helt på storlek och vilka funktioner badet försetts med. De enklaste modellerna av uppblåsbara spabad går på några tusenlappar. Ett så kallat swimspa, som är mer som en pool, kan däremot kosta upp till 600 000 kronor.

I ditt pris för spabadet bör du även räkna in driftskostnaden. Om du badar utomhus cirka 2 ggr per vecka året om och värmer badet till 38 grader kan du räkna med att ett spabad förbrukar cirka 3 000 – 4 000 kwh per år i elförbrukning. Kostnader för filter, rengöringsmedel och klor brukar uppgå till cirka 1500 – 2000 kr per år.

Att byta vatten och rengöra spabad

Det viktigaste tillbehöret till ett spabad är det som håller vattnet rent och fräscht. Med en bra cirkulationspump behöver du endast byta vatten 2-4 gånger per år. Cirkulationspumpen gör så att vattnet inte stagnerar. När du byter vatten tillsätter du även en klorlösning. Vid vattenbyte brukar man vanligen även rengöra rören. Detta görs genom att ett speciellt medel hälls i det gamla vattnet och körs i badet under en viss tid innan vattenbytet. Vid vattenbytet kan du med fördel även passa på att byta filter. Filtret ska i övrigt rengöras en gång i månaden.

Det finns även en mängd tillbehör till spabad som är mer eller mindre nödvändiga. Någon form av lock på badet är nödvändigt medan spatrappor underlättar i och urstigande. Sedan finns det även tillbehör som inte är nödvändiga men som höjer upplevelsen som dryckhållare, sidobord och vattentäta högtalare.

Spabad hemma

Spabad inomhus

Om du vill ha ett spabad för inomhusbruk finns det ett mycket stort utbud av modeller att välja bland. Ett innespa fungerar mer som ett vanligt badkar än en pool. Det finns dock rejält tilltagna spabad för inomhusbruk som rymmer upp till åtta personer.

Viktigt att tänka på vid köp av innespa är att golvet måste klara badets tyngd. Ett spabad är oftast betydligt tyngre än ett vanligt badkar. Tack vare funktionen med bubblor avger ett spabad relativt mycket ånga, och god ventilation i badrummet är därför nödvändig. Ett innespa fylls och töms före och efter varje användning. Installationen bör även i det här fallet alltid utföras av en behörig elektriker.